Mondhygiënist Haarlem

Door regelmatig naar de mondhygiënist te gaan, voorkomt u mondklachten. De mondhygiënisten van Tandzuiver houden uw gebit gezond door tandsteen en tandplak te verwijderen en samen met u een behandelplan op te stellen. Bovendien leert u wat u zelf kunt doen om uw gebit gezond en mooi te houden. We raden aan om elk half jaar met uw tandarts te overleggen of het nodig is een afspraak te maken bij de mondhygiënist.

Bel 023 536 1253

Onze mondhygiënisten

Manon

Mondhygiëniste

Marion

Mondhygiëniste

Linda

Mondhygiëniste

Lisanne

Mondhygiëniste

Wat doet de mondhygiënist precies?

De belangrijkste taak van een mondhygiënist is om uw gebit gezond te houden en gebitsproblemen te voorkomen, zoals tandvleesklachten en gaatjes. Dit is dus vooral een preventieve rol, waarvoor ze de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Schoonmaken van worteloppervlakken
  • Inspectie van tandvlees
  • Adviseren over mondverzorging
  • Verwijderen van tandplak en tandsteen
  • Aanbrengen van fluoride

Klachten? Maak een afspraak met de mondhygiënist nabij Haarlem

Herkent u een van de volgende klachten? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij onze tandarts. Hij behandelt uw klachten en overlegt of u er baat bij heeft naar de mondhygi We helpen u om van uw klachten af te komen door uw gebit te onderhouden en u te adviseren bij uw dagelijkse mondhygiëne.

Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur. Bloedt uw tandvlees tijdens het poetsen of is het rood en gezwollen? Dan is uw tandvlees ontstoken. Dit wordt veroorzaakt door de bacteriën die ontstaan door slechte mondhygiëne. Door minimaal twee keer per dag te poetsen en dagelijks een tandenstoker et gebruiken voorkomt u ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan ernstige gevolgen hebben: het kan zelfs leiden tot loszittende tanden en kiezen. Heeft u last van rood en gezwollen tandvlees of bloedend tandvlees? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts.

Slechte adem of vieze smaak in de mond

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, ontstaat in 90% van de gevallen in de mond. Meestal veroorzaken de bacteriën achter op de tong deze slechte adem. De structuur van uw tong is daar namelijk erg ruw en in de groeven kunnen de bacteriën zich nestelen. Dit kan ook leiden tot een vieze smaak in de mond. Een mogelijke oplossing voor de slechte adem en vieze smaak is om de tong te schrapen met een speciale tongschraper. Ook kunt u mondspoelmiddel zonder alcohol en met fluoride gebruiken. Heeft u last van een slechte adem of vieze smaak in de mond? Maak een afspraak. De tandartsen en mondhygiënisten van Tandzuiver onderzoeken de oorzaak en geven u advies om uw slechte adem tegen te gaan.

Last van tandsteen

Heeft u een gele of bruine aanslag op uw tanden? Dit is tandsteen. Het ontstaat wanneer u tandplak niet voldoende verwijdert, omdat u bijvoorbeeld niet voldoende uw tanden poetst. Tandplak bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën, die zich gedurende de dag hechten aan uw tanden. U verwijdert het door twee keer per dag te poetsen en dagelijks een tandenstoker te gebruiken. Verwijdert u het niet voldoende, dan verkalkt tandplak binnen 24 tot 48 uur en wordt het tandsteen. Dit is veel moeilijker te verwijderen. Tandsteen kunt u dan ook niet zelf verwijderen. Laat de mondhygiënist regelmatig uw tandplak en eventueel tandsteen verwijderen en voorkom verdere tandklachten.

Gevoelige tanden

Doen uw tanden pijn als u een ijsje eet of tegen de wind in fietst? Dit betekent dat u gevoelige tanden heeft. Vaak wordt dit veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees, waardoor de wortels van uw tanden en kiezen bloot komen te liggen. Dit zorgt voor extra gevoeligheid voor warmte, kou, zuur en zoet. Teruggetrokken tandvlees kan komen door slechte mondhygiëne. Wanneer u tandplak niet goed verwijdert, irriteert dit het tandvlees en daardoor trekt het zich terug. Het kan echter ook komen doordat u te hard poetst. Als u gevoelige tanden heeft, raden we dan ook aan om een afspraak te maken met de mondhygiënist. Deze kan dan precies bepalen waardoor het komt en zo nodig het teruggetrokken tandvlees behandelen.

Tarieven mondhygiënist

De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de tarieven van mondhygiënisten. Deze tarieven kunt u bekijken in ons tarievenoverzicht. Een behandeling bij de mondhygiënist duurt gemiddeld 40 minuten. De basisverzekering vergoedt de behandeling voor personen onder de 18 jaar. Bent u ouder dan 18 jaar? Dan moet u een aanvullende verzekering hebben om de behandeling (deels) vergoed te krijgen. Neem contact met ons op als u vragen heeft over de tarieven of de vergoeding.

Verschil mondhygiënist en preventie-assistent

Bij Tandartspraktijk Tandzuiver zijn ook preventie-assistenten in dienst. Zowel de mondhygiënist als de preventie-assistent voeren preventieve werkzaamheden uit. Het grote verschil is dat de mondhygiënist een paramedicus is en de preventie-assistent niet. De mondhygiënist draagt een door de wet BIG beschermde titel en voert zelf bepaalde tandheelkundige behandelingen uit. De preventie-assistent is meestal een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gedaan en mag alleen behandelingen uitvoeren onder toezicht van een tandarts of mondhygiënist.

Onze tandartsenpraktijk in de buurt van Haarlem

Onze praktijk bevindt zich aan de Händellaan 2a in Heemstede, naast Haarlem. U bent van harte welkom voor een afspraak met de tandarts of de mondhygiënist. Bel daarvoor eerst met 023 536 1253 of vul het inschrijfformulier in.

TandZuiver
Händellaan 2a
2102 CW Heemstede